Aan welke hand draag je de trouwring?

Aan welke hand draag je de trouwring?  

Veel bruidsparen stellen de vraag aan welke hand draag ik de trouwring rechts of links?

Vandaag de dag kijken we op websites om een mooie trouwring uit te zoeken of gaan we naar een juwelier. Er was een tijd dat dit anders was. Wanneer en waar de eerste trouwring in een huwelijksceremonie toegepast werd is niet precies bekend.

Volgens de theorieën begint de geschiedenis van de trouwring zo’n 4800 jaar geleden in Egypte, daarna brachten de Romeinen het gebruik van een trouwring naar onze omgeving. Alleen de vrouwen droegen een ring. Mannen gingen pas aan het eind van de 19e eeuw een ring dragen.

De ring werd door de Egyptenaren en later door de Grieken en Romeinen aan de derde vinger van de linkerhand gedragen. Ze geloofden dat daar een liefdesader direct van die vinger naar het hart liep, de vena amoris. Alleen daar voelde je de liefde.

In Nederland is het meest gebruikelijk, voor niet gelovigen, de trouwring aan de linker hand te dragen. De Katholieken in Nederland dragen hun verlovingsring rechts en hun trouwring links. Protestanten dragen de ring juist andersom.

Veel mensen maakt het echter niet uit aan welke hand ze hun trouwring dragen. Soms is het praktischer om je ring links te dragen als je rechts bent. Je gebruikt je rechterhand dan namelijk vaker, waardoor de ring sneller beschadigingen zal oplopen.

Wat je cultuur ook is en in welk jaar we leven, mensen hebben altijd geloofd in de verzegeling van hun huwelijk met een ring als symbool van de eeuwige liefde voor elkaar. En aan welke hand deze ring gedragen zal gaan worden is en blijft natuurlijk altijd een persoonlijke beslissing.

Aan welke hand draag je de trouwring?

Bekijk onze  bijzondere collectie trouwringen online
Bezoek onze unieke trouwringen studio met de grootste en meest exclusieve collectie van Nederland.
T. 0528-391222
E. info@rozenhoftrouwringen.nl
Plan online uw afspraak 
Openingstijden van maandag t/m zondag van 10.00 tot 22.00 uur (op afspraak)